неділя, 22 вересня 2019 р.

Здорове харчування: привчаємо з дитинства

Здорове харчування: привчаємо з дитинства

Приклад усіх здорових звичок діти беруть з дорослих.
Ви втомилися вмовляти дитину їсти? На столі стоїть смачний борщ, але малюк категорично відмовляється його навіть спробувати? Він ще просто не знає, яка це смакота! Треба дати йому можливість це скуштувати, познайомитися із новим смаком! Виявляється, корисним харчовим звичкам можна навчитися. Як заохотити дитину їсти здорову їжу і робити це із задоволенням, кілька порад дає блоґерка Дарія Прокопик.
 Познайомте дітей із різним смаками 
Щоб звикнути до нових продуктів, дітям потрібно скуштувати їх 7-12 разів.
Тож не треба
 змушувати їсти овочі. Покладіть їх на столі у красивій тарілці, щоб дитина могла легко дотягнутися до неї. Їжте овочі та фрукти так, щоб малюк це бачив та зрештою сам захотів спробувати. Раніше чи пізніше цікавість візьме вгору, а згодом малюк звикне до незнайомого продукту.
Не варто «маскувати» або приховувати корисні овочі в стравах. Діти мають їсти їх свідомо. Також не поєднуйте в одній страві улюблені та нові компоненти. Коли дитина це відчує, знову буде вередувати.
 Сідайте за стіл разом та вимикайте телевізор 
Разом із іншими членами сім'ї дитина їсть із більшим задоволенням, бере приклад з дорослих, споживає слідом за ними більш здорову їжу. Відповідне середовище сприяє хорошому апетиту. Фахівці стверджують, що діти, які їдять самі та перед телевізором, неуважні до їжі та обирають менш безпечні та корисні продукти, їдять більше, ніж треба, бо захоплюються картинкою. Ця звичка може призвести до переїдання та підвищеного ризику ожиріння.
 Режим харчуванням повинен бути регулярним та звичним 
Добре привчити дитину снідати, обідати, вечеряти і навіть перекушувати у певні години. Так виробляється звичка, яка сприяє появі апетиту вчасно та гарному перетравлюванню їжі.
 Їжа не може буде «винагородою» чи «покаранням» 
Не намагайтесь «розплачуватись» цукеркою за моркву, яку з’їла дитина. Це може викликати спротив та нову примху. Їжа – джерело поживних речовин та енергії для нашого організму. Дитині треба це пояснювати.  
 Стежте, щоб дитина споживала достатньо води 
Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:
  • діти від 1-4 років  від 2-4 склянок
  • діти 4-8 років – 5 склянок
  • діти 9 -13 років  7-8 склянок
  • 14 і більше  від 8 до 11 склянок
Денну норму води дитина може отримати, не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів. Запивати їжу можна і треба. Вода допомагає травленню і запобігає зневодненню та закрепам.
 Давайте якомога менше їжі з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі 
Також пропонуйте альтернативу некорисній їжі: замість солодощів, чипсів, солодких газованих напоїв та інших продуктів, бідних на поживні речовини та дуже калорійних, дайте малюку свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.
Будьте прикладом для своїх дітей, адже вони дивляться на вас і навчаються.
Посилання на «Українську правду»: https://www.pravda.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар

ГОТУЄМОСЬ ДО САДОЧКА! ЩО ПОВИННА ВМІТИ ДИТИНА, ПЕРШ НІЖ ПІТИ ДО ДИТЯЧОГО САДКА

9 порад батькам, як підготувати дитину до садочка